Στροφάδες
Νότια της Ζακύνθου και δυτικά της Πελοποννήσου, «σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές των ελληνικών θαλασσών, βρίσκεται η Σταμφάνη, ένα από τα δύο νησάκια που αποτελούν τη συστάδα των Στροφάδων». Αυτό το μικρό νησί φιλοξενεί ένα τεράστιο φρούριο-μοναστήρι, μοναδικό στην Ελλάδα. Το προκεχωρημένο αυτό φυλάκιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που παλιότερα είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή, το 1976 στέγαζε έναν μόνο μοναχό, τον πατέρα Γρηγόριο, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη φροντίδα της μονής μέχρι το θάνατό του, το 2017. Σήμερα το μοναστήρι είναι εγκαταλειμμένο, με σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1997 και του 2018.

Όταν ο Αμερικανός φωτογράφος Robert McCabe, έμαθε γι’ αυτό, θέλησε να απαθανατίσει το νησί και το μοναστήρι, και να αναδείξει την ανάγκη για αποκατάστασή του. Στα εκεί ταξίδια του κατάφερε να συλλάβει με το φακό του το ένδοξο παρελθόν του μοναστηριού, τη μοναδική αρχιτεκτονική και οργάνωσή του, και να αποτυπώσει την απλή ζωή των μοναχών που κατοικούσαν στο νησί.

Το βιβλίο είναι οργανωμένο σαν ένα ημερολόγιο, με τις φωτογραφίες στο επίκεντρο, οι οποίες συνοδεύονται από τις περιγραφές του πατέρα Γρηγόριου, του βαρκάρη που πήγαινε προμήθειες στο νησί και του τελευταίου φαροφύλακα. Οι περιγραφές εναλλάσονται με σύντομα κείμενα από ειδικούς οι οποίοι μιλούν για το νησί, την πανίδα, τη χλωρίδα, τους μύθους του και την ιστορία του φάρου. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα πιο εκτενές κείμενο για την αρχιτεκτονική του μοναστηριακού συγκροτήματος, που συνοδεύεται από σχέδια τα οποία παρουσιάζουν την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια και την τωρινή του κατάσταση.

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Robert McCabe με την Κατερίνα Λυμπεροπούλου, η οποία έκανε την έρευνα και επιμελήθηκε τα κείμενα.